Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2016 20:32 - Защо истинският живот е като Матрицата: червено хапче, синьо хапче
Автор: rozzata Категория: Други   
Прочетен: 1398 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
В първия филм на трилогията Матрицата, Нео трябва да направи избор. Той може да глътне синьото хапче и да продължи да живее в симулирана реалност и „да вярва в каквото му се иска да вярва.“  Или може да вземе червеното хапче – и да се събуди в истинския свят.
Ние правим същият избор всеки един ден. Много от това, което знаем за света не е вярно. Ние сме отгледани и научени да вярваме в куп смахнати, изкуствени и превзети правила, които ни ограничават във всичко, което правим всеки ден. Това е удобно преживяване, но не много освобождаващо. Ето я и жестоката,“ вдъхновяваща“ истина за това, какъв можете да бъдете и какво можете да направите, ако вземете червеното хапче и се събудите и истинския свят: Добре дошли в Матрицата Това е списък с основни „правила на живота“, които не поставяме под съмнение. Ето ви няколко примера:
  • Трябва да се справяте добре в училище, за да отидете в добър университет.
  • Трябва да получите хубава диплома, за да си намерите добра работа.
  • Трябва да работите усилено и да напредвате в работата си.
  • Имате нужда от красиви неща – коли, дрехи, домове – за да се наслаждавате повече на живота.
  • Трябва да си намерите мило момиче и да се обвържете с нея.
  • Трябва да се ожените и да създадете семейство.
  • Трябва да притежавате още хубави неща.
  • Трябва да спазвате социалните норми (например – определени маниери) за да бъдете приети от другите хора.
Може би си мислите: „Аз не съм такъв! Аз знам, че парите не могат да ми купят щастие! Знам, че моногамията не е единствения избор, който мога да направя за начина си на живот!“ Е, вие може и да знаете тези неща, но бъдете искрени: бихте се чувствате неудобно, ако сте облечени в развлечени дрехи или сте със стар телефон. Вие вероятно искате в края на краищата да се ожените и мислите, че ще е страхотно да имате университетска диплома. Това е, защото тези правила на живота са дълбоко вкоренени в нас благодарение на десетилетиясоциално моделиране: „процесът на обучение на индивидите да реагират по начин, общоприет от обществото.“ (Благодаря, Wikipedia!) Да: Вие сте обучени да реагирате по определен начин от всеки край вас през целия ви живот. Защо всеки – от родителите ви, до големите корпорации – са заинтересовани да ви обучат по този начин? Синьото хапче: Да живееш в системата В матрицата, хората живеят в симулирана реалност, докато машините използват телата им за енергия. Нашия свят не е много по-различен: когато вие се хванете на правилата на обществото (матрицата), обществото като цяло  печели – също като машините във филма.
  • Компанията, в която работите печели когато следвате правилата, защото ставате добър, продуктивен служител.
  • Правителството печели когато сте отговорен член на обществото и добър данъкоплатец.
  • Родителите ви прехвърлят техните социални модели върху вас инстинктивно, за да осигурят оцеляването ви.
  • Бизнесът печели когато получавате добра заплата, защото можете да харчите повече, т.е да им давате на тях.
  • Жените печелят от това, че имате пари и хубави предмети, защото по този начин ще сте способен да осигурите добре  евентуални бъдещи деца.
  • Обществото като цяло иска да следвате правилата, защото това е добре за обществото.
Примирете си и се наслаждавайте на стабилно съществуване в системата. Работодателят ви ще ви плаща, родителите ви ще ви подкрепят, ще си намерите съпруга и ще имате деца. Животът ви може да не бъде вълнуващ или отличителен, но ще бъде доста добър. Това е синьото хапче. Взимайте го всеки ден, не се съмнявайте в правилата и живейте спокоен живот. Червено хапче: Свобода image На дълбоко подсъзнателно ниво, всички искат другите да правят, това, което правят те и да мислят по начина, по който мислят те. Всъщност, хората стават много ядосани, когато предизвикате тяхната реалност. (Ако сте виждали как хората защитават религиозните си убеждения, знаете какво имам предвид.) Ако откажете, ще бъдете подложени на голям натиск, за да промените мисленето си. Някои хора ще мислят, че сте чудак, луд или идиот. Те ще направят всичко, което могат, за да ви превърнат в „нормален“ човек чрез социален натиск. Точно това прави социалното моделиране толкова могъщо. Всички си гълтат синьото хапче всеки ден –и искрено искат и вие да направите същото. Те наистина искат да правите това, което е най-добро за обществото. Но знаете ли какво? Тази вечер, десетки хиляди хора правят пари, описвайки пътуванията си, играейки покер онлайн, печелейки турнири по видео игри. Тази вечер, едно момче и едно момиче ще излязат от дискотека и ще правят страхотен секс. Тази вечер, някой ще изкачи величествена планина, ще сърфира по 4 метрови вълни, предизвиквайки това, което е нормално и реалистично за всеки друг.  
image
източник: www.alex-designs.com
Всички тези хора – и много други – съществуват извън това, което повечето хора приемат за реалност. Те правят невъзможното и животът им  е впечатляващ. Ето за какво е червеното хапче. Червеното хапче не е вълшебно хапче. Червеното хапче е простото разбиране, че не е необходимо да живееш като всеки друг; че можеш да правиш необикновени неща. Че няма нужда да си налагаш същите ограничения, които всеки друг си налага. А ето това вече е вълшебство. Ако си решен да бъдеш типът човек, които взима червеното хапче, предстои ти жестоко и грубо осъзнаване. Хората ще се опитват да те спрат и обществото няма да те подкрепя. Освен ако не си решен да нарушиш правилата в дългосрочен план, напрежението и натискът на системата ще те смачкат. Свободата, чувам, не е безплатна. www.themanupblog.com

http://www.fitspiritandbody.com/2012/09/blog-post_21.html



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rozzata
Категория: Други
Прочетен: 499196
Постинги: 249
Коментари: 319
Гласове: 2907
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930