Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2017 10:19 - Ето мислите на Апостола на Свободата Васил Левски относно бъдещето на Отечеството.
Автор: batogo Категория: Хоби   
Прочетен: 1315 Коментари: 3 Гласове:
20

Последна промяна: 19.02.2017 11:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
08:19 - Ето идеалите на българския възрожденски национализъм Автор: kolevn38 Категория: Политика   image
Прочетен: 18 Коментари: 1 Гласове: 3
 Васил Левски беше националист. Ето идеалите на българския възрожденски национализъм, идеали споделяни и защитавани от българските националисти като генерал Луков:

"Ние желаеме за себе си свобода народна, свобода лична и свобода религиозна; с една дума, свобода човеческа и затова желаеме такава съща свобода и на нашите приятели и съседи. Ние не желаеме да владееме над другиго и затова не дозволяваме да ни владеят и другите.

Ако някой презре и отхвърли предначертаната държавна система демократска република и състави партии за деспотско-тиранска система, то и такива ще се считат за неприятели на отечеството ни и ще се наказват със смърт.

Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение, било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било, всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласието от всичките народности ще се избере.
….
В нашата България не ще бъде така, както е сега в Турско. В нея всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони… и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е… Така ще е в наша България. Ние не гоним турския народ, ни(то) вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами(те) тур(ци). В Българско не ще има цар, а „народно управление“ и „всекиму своето“. Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република.

Брате, 
Откакто ти се даде пълномощното, гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!

Чисто народният мъж дава всичко, па и себе си жертва.

Нали пишете, че играем с живота на 7 милиона българи. Трябва зряло да се постъпва…
...
Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то (1869 г.), единият препоръчан от одесските българи за добър помощник на българите, пък не излезе така. Уловихме няколко шарлатанлъци и хайде — отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.


От никоя страна (за) нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.

…да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили.

На такива хора дай работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни. Едно от тия (качества) да липсва на водача на тая свята работа, то той ще я улайневи

Ние сме жадни да видим отечеството свободно, па ако щат ме нареди да паса и патките. Не е ли така? По мое мнение така е най-право и човешко. Аз не гледам на днешните ми страдания и оскъдности във всичко, нито всекидневното ми преследване от полицията от град в град, по селата и кърищата, па и от самите изроди български; нито пък казвам, че щом от началото на работите ни досега съм бил способен при такива страшни и мъчни времена, а сега защо да не съм на еди-кое си място, ами еди-кой си наготово (да дойде)? Напротив, ако му сече главата повече, трябва сам да го поканя на мястото си, пък аз да гледам друга, нека (и) по-долна (служба). Историята ни няма да прикачи заслугата ми другиму.

Има много по-умни, но страхливи. С такива се постъпва другояче. Такива трябва да бъдат около нас, да се съветваме с тях, пък ние да извършваме. Тогава заслугата ни е равна. Защото и те без нас не могат, па и ние без тях. Това, брате, трябва да ни бъде всякога на ума, та да не даваме (лош) пример. Ако ние бъдем такива, тогава никой не ще смее да се възгордее, за да се раждат вражди между нас, от каквито е пропаднало отечеството ни. Имаме хиляди примери.владееме над другиго и затова не дозволяваме да ни владеят и другите."

image Нагоре

Тагове: национализъм, Възраждане, Васил Левски,
 
ЧЕСТ ПРАВИ НА КОЛЕГАТА КОЛЕВ, ЧЕ Е ПУСНАЛ ТОЗИ ПОСТИНГ, А АЗ ЩЕ ДОБАВЯ ОТ СЕБЕ СИ САМО НЯКОЛКО ПРОСТИЧКИ ПОСЛАНИЯ, ЗАЩОТО СЪМ СВИКНАЛ ВИНАГИ ДА ИЗКАЗВАМ МНЕНИЕ.
НЕКА СВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД ДУХА НА АПОСТОЛА И ОСЪЗНАЕМ ДОБРЕ НЕГОВИТЕ ЗАВЕТНИ ИДЕАЛИ ЗА СВОБОДНА, ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА, ЗА НАЦИОНАЛНА ЧЕСТ, ПОЧТЕНОСТ И ДОСТОЙНСТВО, ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И ИСТИНА, ЗА ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ПОВЕЧЕ НА ПРОДАЖНИЦИТЕ, ЛИЦЕМЕРИТЕ И МОШЕНИЦИТЕ ДА СЕ ИЗКАРВАТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПАТРИОТИ И ТАКА ДА ОСКВЕРНЯВАТ ОТЕЧЕСТВОТО НИ И ДА ЗАТРИВАТ НАРОДА НИ.   И НЕКА НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ПРОЗРЕНИЕТО НА АПОСТОЛА, ЧЕ "КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ И ЩЕ НИ ЗАРОБИ".
ЗАТОВА НЕКА ВСИЧКИ ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ СВОБОДАТА ТРЯБВА ДА СИ ОТВОЮВАМЕ САМИ, А НЕ ДА ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДА НИ Я ПОДНАСЯ НА ТЕПСИЯ.
ЗАЩОТО СВОБОДАТА Е СЕМЕ, КОЕТО ПОНИКВА В КАМЪКА БЕЗЧУВСТВЕН И ГО ПРАВРЪЩА В ПОЧВА, КОЯТО ЖИВЕЕ И РАЖДА ДОБРИ ПЛОДОВЕ.

МИР НА ДУШАТА НА ПАТРИОТИЧНИЯ СИМВОЛ НА БЪЛГАРИТЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ И СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!
 




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. germantiger - +
19.02.2017 17:18
Научих благодарение на Гет

„...Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова СТЕ РЕШИЛИ ДА ДОКАРАТЕ миризливия КАЗАШКИ БУТУШ в Булгарско? АКО туй е ТЪЙ, то АЗ с моите кунки ЩЕ ВИ ОТРЕЖА ЧЕПКИТЕ...”

дякон Левский в писмо до Л. Каравелов
цитирай
2. batogo - !!!:))) Благодаря за тази информация, Тигре!
20.02.2017 09:32
Левски, като буден ум, силен дух и честно сърце, милеещо за България, ясно е осъзнавал реалностите и затова много прецизно е създавал организацията на възстанието, за да успеят българите да се справят със собствени сили. Благодарение и на своя учител в легията - Раковски, той добре е познавал ситуацията, апетитите на Русия за вллияние на Балканите и последствията от това за Отечеството и народа ни. А писмото звучи съвсем реално и в негов стил.
цитирай
3. litatru - :)
04.03.2017 19:55
Поздравления, Батого!
Литатру
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: batogo
Категория: Хоби
Прочетен: 1777113
Постинги: 652
Коментари: 4524
Гласове: 41526
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031