Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2018 10:41 - Виждайки Газа през обектива на Ясер Муртая, палестински журналист, убит от Израел
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 326 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.06.2018 10:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Виждайки Газа през обектива на Ясер Муртая, палестински журналист, убит от Израел Робърт Маки

9 април 2018 г., 10:55 ч


https://theintercept.com/2018/04/09/gaza-protest-yaser-murtaja-journalist-israel-palestine/
Снимка: Мохамед Талатене / картина-съюз / dpa / AP Изображения

Палестинският фотожурналист ЯСЕР МУРТАЯ бе един от деветте цивилни, убити от израелски снайперисти в Газа, но смъртта му може би е най-ясната заплаха срещу официалната позиция на Израел, че неговите оръжия са изстрелвали живи боеприпаси на "подстрекатели" сред тълпата протестиращи , по "точен, измерен начин", за да защитят израелците от другата страна на периметъра.

Това е така, защото снимките, направени от колегите на Муртая, които покриват протеста, мигове преди и след  като са били застреляни, показват, че той е облечен в синьо палмово яке, ясно маркирано с думите "PRESS" с главни букви на бял фон над гърдите му. Куршумът очевидно навлезе в корема му през малък отвор отстрани на сакото, само на сантиметри от думата, която трябваше да го предпази от насочването му.

View image on Twitter image image Liam O"Hare   @Liam_O_Hare    

Sources in Gaza have confirmed that journalist Yaser Murtaja has died after being shot in the abdomen by an Israeli sniper while covering the protests. He was clearly wearing a vest that identified him as press. Rest in peace.

1:57 AM - Apr 7, 2018
  •   22K
  •   18.6K people are talking about this
Twitter Ads info and privacy    

 

Снимането на Murtaja може да бъде обяснено само по два начина: Или израелският снайперист не може ясно да види кой е в обхвата на пушката - в този случай се окаже, че твърдението, че използването на жив огън е неточно - или войникът умишлено уволнен на журналист, което е военно престъпление .

View image on Twitter image image Alaa Massoud #Gaza@masoud_alaa    

Last farewell ..#Yasir_Murtaja#GreatReturnMarch#مسيرة_العودة_الكبرى

11:19 AM - Apr 7, 2018
  •   9
  •   See Alaa Massoud #Gaza"s other Tweets
Twitter Ads info and privacy    

 

След като тялото на Муртая бе извадено от болница в Газа в събота, а кореспондентът на "Вашингтон пост", Loveday Morris, съобщи, че един от последните публикации на фотографа във Facebook е изображение на пристанището на Газа, взето от главата на самолета. То беше придружено от надписа: "Иска ми се денят да дойде да вземе този изстрел, когато съм във въздуха, а не на земята. Казвам се Ясер Муртая. Аз съм на 30 години. Живея в град Газа. Никога не съм пътувал!

Седмица по-късно Murtaja публикува друг въздушен образ във Facebook, показващ изглед отгоре на протестния лагер в Газа на 30 март, първият ден от онова, което палестинските организатори наричат ​​"Големият завръщащ март", поредица от демонстрации близо до периметъра, ги ограничава, призовани да настояват за правото си да се завърнат в домовете, че техните семейства са били изтласкани или избягали в онова, което сега е Израел.

В знак на почит към Муртай, норвежкият бежански съвет, който го е наел да "документира за НРС горчивата продължителна борба, с която се сблъскват палестинските бежанци в Газа", пусна видео, заснет от фотографа, от въздуха и земята, от първата, кървава ден на протестите преди две седмици, когато Израелските отбранителни сили убиха най-малко 15 невъоръжени протестиращи .

Ян Егеланд, генералният секретар на бежанския съвет, заяви в изявление : "Ясер Муртая беше цивилен и журналист, който носеше ясна идентификация на пресата, докато снимките на демонстрациите в оградата на Газа с Израел. Той беше там, защото искаше да документира цивилни, които упражняват правото си на мирен протест.

Фактът, че Муртая, който е починал, без да е успял да напусне Газа, е използвал дроу, за да снима дома си от небето и да сподели тези образи със социалните медии, удари мнозина, които симпатизират на 2 милиона палестинци, от Израел и Египет като докосване.

Видео на Газа при залез слънце, публикувано на YouTube през февруари от Ясер Муртая.

Израелският министър на отбраната обаче видя нещо друго в новините, че Муртая имаше дроу - възможност да го обвини за собствената си смърт. "Всеки, който работи самолети над израелски войници трябва да разбере, че е сам излагат на риск", министърът на отбраната на Либерман заяви в събота.

Като оставим настрана факта, че няма доказателства, че Муртая някога е прелетяла над израелски войници или територия, беше ясно, че той не го прави, когато е бил застрелян в петък.

View image on Twitter image image Yasser Ashour   @yasserashour95    

ياسر مرتجى لم يكن يستخدم طائرة التصوير في يوم استشهاده و كان يرتدي الخوذة و الدرع الصحفي.

Yaser Murtaja did not use the drone at the day he was killed and he was wearing the vest having the press signs

1:04 PM - Apr 8, 2018
  •   46
  •   41 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy    

 

Снимките и видеоклиповете, публикувани онлайн, показват, че вместо това са стреляли ръчни изображения, използвайки DJI Ronin , устройство с постоянно камери, което той  гордо показал в видео клип на Instagram през 2016 г.

  image image Yasser Ashour   @yasserashour95    

مشاهد تُظهر اللحظات الأولى لاستشهاد الصحفي ياسر مرتجى @YaserMurtaja خلال تغطيته لمسيرة العودة الكُبرى في بلدة #خزاعة، وهذا يُكذب ادعاء الاحتلال بأنه كان يتحكم بطائرة تصوير عن بعد. Via @qudsn

6:08 PM - Apr 8, 2018
  •   14
  •   See Yasser Ashour"s other Tweets
Twitter Ads info and privacy    

 

Същата компания прави Phantom камерата,  която Murtaja посочва, че е използвал заснемането на изображения над Газа за неговата компания Ain Media.

View image on Twitter image image Ain Media@AinMedia    

#فرجيهم_فلسطين #Gaza #phantom4 #DJI #photo #camera #drone

10:31 PM - Nov 3, 2016
  •  
  •   See Ain Media"s other Tweets
Twitter Ads info and privacy    

 

Ако Муртая използваше дроу, за да заснеме протеста в петък, също е неясно как точно Либерман смята, че израелската армия от другата страна на бариерата би могла да го идентифицира като човек, който го контролира.

Израелската армия, която беше описана от министъра на отбраната като "най-моралната армия в света", обеща да разследва убийството на Murtaja и раните на още четирима журналисти, които покриват протестите в Газа в петък. Армията също заяви в понеделник, че ще разгледа обезпокоителния видеоклип, публикуван онлайн предишния ден, което изглежда показва, че израелските войници се приветстват, тъй като един от снайперите им застреля палестинец, който не представлява заплаха, в периметъра на оградата в Газа.

Военен говорител  каза пред Haaretz , че видеото не е ново, но е било записано преди няколко месеца. На саундтрака на видеото, според превод от израелския вестник, се чува войник, който приканва колега да стреля през бариерата пред трима палестинци. Друг глас след това казва: "Не мога да видя заради тел" и добавя: "Има малко момче там."

След като снайперистът пожари и удари фигура в далечината, другите войници се развеселят и човек може да бъде чут, че се хвали, че е хванал всичко по видео.

Саундтракът също така записва войници, казвайки: "Уау, някой беше ударен в главата", "Какъв легендарен видеоклип" и "Той летеше във въздуха".

Твърдението на Израел, че собствените му цивилни са в смъртоносна опасност от протестите в Газа, също е подкопано от образи, изстреляни по време на протестите в петък от журналисти от израелската страна на оградата.

Видеоклипът, записан от Piotr Smolar, кореспондент на "Льо Монд", показва, че протестите едва ли нарушават спокойствието на израелската земя в Нахал Оз - община, съседна на град Газа.

  image image Piotr Smolar@piosmo    

Cфtй israйlien de la frontiиre de #Gaza avec l’armйe. Au loin, des pneus sont brыlйs par les manifestants. Peu de soldat visibles. La communautй de Nahal Oz est juste en face de l’un des lieux de rassemblement.

11:34 AM - Apr 6, 2018
  •   4
  •   See Piotr Smolar"s other Tweets
Twitter Ads info and privacy    

 

Снимките на млади израелци, които гледат протестите в Газа в петък, от кулата в Нахал Оз, изглежда показват, че наблюдават хаоса с малка загриженост за собствената си безопасност.


image

 

Млади израелци наблюдаваха протестите в Газа от кулата в Нахал Оз в петък.

 

Снимка: Илия Йефимович / картина-съюз / dpa / AP Изображения

Най-добра снимка: Опечалените носеха тялото на палестинския фотожурналист Ясер Муртая за погребение в събота, ден след смъртта му от израелски снайперист, докато протестираха в Газа.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39758473
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031